Flugfiskerullar till gäddflugfiske

Flugfiske efter gädda har blivit allt populärare under de senare åren då fler har upptäckt hur roligt det är att flugfiska efter just gäddan. Gäddan hittar man i vatten över hela Sverige och den kan bjuda på rejäla fighter så gäddflugfisket kommer nog bara bli vanligare och vanligare. I den här artikeln tänkte jag passa på att tipsa om några flugfiskerullar som passar bra för gäddflugfisket.

Att fiska med typiska gäddflugor ställer lite större krav på utrustningen. De flesta har #7-8 eller #8-9 på sin utrustning. Jag rekommenderar #8-9 då det underlättar när man använder stora gäddflugor. Det är ju dessutom ett plus i kanten att man får lite rejälare utrustning ifall man skulle ha turen att kroka en rejäl gädda.

Den potentiella storgäddan ställer större krav på flugfiskerullen än vad en harr på drygt 500 gram gör. Därför skulle jag undvika de allra billigaste flugfiskerullarna för gäddflugfisket. Om man ändå är ute efter en billigare flugfiskerulle så är Vision Deep ett fungerande alternativ. Personligen så skulle jag hellre lägga till några hundralappar för att få Vision Kalu, då det är en rejälare rulle med bra broms. En annan riktigt bra Vision-flugrulle för gäddflugfiske är Vision Tank. Det är en rulle som anpassad för tyngre lax- och gäddfiske. Vision Tank kostar drygt 2000 kronor och har ett otroligt bra bromssystem. Det sista Vision-tipset för den här gången är Vision Rulla. Det är en till rulle som passar för det rejälare fisket. Den här modellen finns bland annat i klasserna #6-8, #7-9 och #8-10. Samtliga modeller passar till gäddflugfisket.

En riktigt bra flugfiskerulle som passar bra till både gäddfiske och laxfiske är Danielssons F3W 7ten. Det är en rulle som har en riktigt bra broms och som funkar bra för klasserna #7-10. Med en WF8 lina får man plats med ungefär 155 meter 30lbs-backing, vilket utan tvekan räcker till för gäddflugfisket. Danielssons flugrullar har ett riktigt bra rykte bland flugfiskare då kvaliteten är bra och servicen likaså. En F3W 7ten kostar 2020 kronor just nu vid beställning från Danielssons webbshop. Sett till kvaliteten så är det ett mycket bra pris för en otroligt bra rulle.

En bra rulle för under tusenlappen är annars Guidelines Reelmaster LA. Den finns bland annat i klasserna #6-8 och #9-11 som bägge lämpar sig till gäddflugfisket. Denna rulle har ett vattentätt bromssystem som funkar alldeles ypperligt till gäddfisket. Guideline har en annan modell som också passar bra för gäddflugfisket: nämligen Guideline Haze V2. Det är en dyrare rulle som kostar drygt 1600 kronor, men det är å andra sidan en bättre rulle med en bättre broms.