Bra och billiga flugfiskeset

Det finns idag ett stort utbud av olika flugfiskeset i olika klasser anpassade för olika typer av fisken. Jag tänkte i den här artikeln gå igenom en del saker som är bra att tänka på när man ska välja flugfiskeset och tänkte samtidigt passa på att tipsa om en del olika flugfiskeset som passar till fiske efter harr, öring, regnbåge och gädda. Fokus kommer vara på fiskeset i klasserna #5-6 och #7-8.

Om man har en begränsad budget när man ska köpa sina flugfiskeprylar så kan det ibland vara klokt att titta på färdiga flugfiskeset. Oftast så blir det billigare att köpa allt i ett set jämfört med att köpa prylarna var för sig. Nackdelen med detta är att man sällan får alla saker som man vill ha, eftersom någon har satt ihop ett set som ska passa så många som möjligt. När det gäller flugfiskeset i billigare prisklasser så är min rekommendation att försöka spara så mycket som möjligt på flugfiskerullen om fisket är tänkt efter arter som harr, öring, röding och regnbåge. Det ställer nämligen inte särskilt stora krav på flugfiskerullen, utan då förvarar man främst fluglinan.

De allra billigaste flugrullarna kan glappa och skada fluglinan, så det gäller ändå att vara försiktig vid val av flugrulle. Grundrekommendationen är dock att prioritera ett bra flugspö och en bra fluglina för att få så bra kastegenskaper som möjligt. Något som också är bra att tänka på är att man ofta behöver olika typer av fluglinor för att kunna bedriva det fiske som man är intresserad av. Många föredrar torrflugor, men det finns absolut tillfällen då det är en stor fördel att kunna fiska lite djupare. En flytlina räcker för att komma igång med flugfisket, men om du senare vill uppgradera din utrustning så är det bra att ha en flugrulle som man kan köpa extraspolar till. En del flugrullar har tyvärr väldigt dyra extraspolar så då är det nästan mer värt att köpa en helt ny flugrulle vid ett senare tillfälle om man ska köpa fler fluglinor. Det är dock värt att ha i åtanken att man kollar upp om det finns möjlighet att köpa till extraspolar och vad de i sådana fall kostar.

Tips på bra och billiga flugset i klasserna #5 och #6

Klasserna #5 och #6 är bra allround-klasser om man vill fiska efter harr, öring, röding och regnbåge. De flesta väljer nog #5 till den här typen av fiske, men i vissa fall kan det vara värt att gå upp en klass. Man kanske fiskar mycket i fjällen under svåra förhållanden med tuffa vindar? Då kan #6 löna sig. Oavsett vad man väljer så fungerar det bra till den här typen av fiske. #5 kan vara lite smidigare om man fiskar i mindre åar och bäckar där man måste smyga fram.

I de här klasserna finns det många färdiga flugfiskeset att välja mellan inom olika prisklasser. Många vill starta sin flugfiskekarriär så billigt som möjligt och inte gärna lägga mer än 1000 kronor på sitt första flugfiskeset. Som ny inom flugfisket så är det givetvis svårt att på förhand veta vilken typ av flugspö som man gillar. En del föredrar snabb action, medan andra inte gillar det över huvud taget. Det gäller helt enkelt att testa sig fram. Till det första flugsetet så rekommenderar jag dock att välja ett flugspö som är lättkastat och då gäller det att hitta ett set där fluglinan och flugspöt är en bra kombination. Om budgeten är på 1000 kronor så blir detta lite svårare förstås, men det är inte omöjligt.

Ett tips är att tippa lite närmre på Redington Crosswater Outfit. I skrivande stund kan man hitta detta set för drygt 1000 kronor och för dessa pengar så tror jag att det är svårt att hitta bättre prylar. Crosswater-rullen är tillverkat i komposit och flugspöt är lättkastat. Fluglinan är en Rio Mainstream WF, vilket är en riktigt bra fluglina för att ingå i ett set för dryga tusenlappen. I setet ingår även backing, tafs och en corduratub. Köp till några flugor så har du allt du behöver för att komma igång med flugfisket. Redington Crosswater Outfit finns i klass #5.

Om vi går upp några hundralappar i prisklass så finns det lite mer att välja mellan. Sameo tillverkar prisvärda prylar och de har inför 2016 tagit fram flugfiskesetet JAW som finns i klasserna #5, #6 och #8. Priset för detta set varierar mellan 1699 – 1799 kronor beroende på vilken klass man vill ha. Sameo JAQ är ett mediumsnabbt flugspö som är lättkastat. Till spöt får man den schyssta rullen Sameo Seahawk och en Sameo Payload flytlina. Utöver detta ingår även en tub, backing och tafs. Klasserna #5-6 fungerar utmärkt till fiske efter harr, röding, öring och regnbåge. #8 passar bra till bland annat tyngre kustfiske efter havsöring samt gäddfiske.

Vision Atom börjar bli en klassiker som ofta rekommenderas som ett bra flugfiskeset. Trots att den har funnits ett tag så är det fortfarande riktigt bra prylar. Vision Atom levereras med en Vision Deep-rulle, flytlina, backing, tafs och corduratub. Det färdiga setet finns i klasserna #5, #6, #7 och #8.

En personlig favorit är Vision Vipu. Det är ett spö som lanserades för ett par år sedan som många handlare erbjuder i olika former av set. Hos Fishline hittar man till exempel Vision Vipu i kombination med Vision Koma-rullen och Guideline 4Cast för drygt 2300 kronor. För dessa pengar får man ett riktigt bra set som man kan använda i många år om man gillar medium/fast-actionen i flugspöt.

Det går givetvis alldeles utmärkt att sätta ihop egna set. Mitt tips är att lägga större delen av budgeten på flugspö och fluglina, då det ger bättre kastegenskaper. Det finns många trevliga flugrullar under tusenlappen som faktiskt är riktigt bra. Ett tips är att titta på Vision Valu eller Sameo Seahawk. Bägge rullarna kan man få tag på extraspolar till.