Hitta en bra haspelrulle för gäddfiske

Gäddfiske är en populär hobby bland många fiskare. Det krävs faktiskt inte särskilt mycket av en haspelrulle om man vill fiska gädda några gånger ibland, men om man vill göra ett allvarligt försök på att fånga drömgäddan så är det bra om man fokuserar på en bra haspelrulle med rätt egenskaper.

Hur vet man då vad man behöver för haspelrulle? Det enkla svaret är att det beror på hur man vill fiska. Ska du fiska jerkbait så rekommenderar jag i första att man använder en multirulle, men det går också bra att använda en haspelrulle i större klasser som är anpassade för tyngre fiske. Nackdelen med haspelrullar är att många inte är anpassade för att kasta tunga beten och det kan bli jobbigt för fingrarna att kasta beten på över 100 gram. Om man istället vill fiska gädda med mindre jiggar, spinnare och skeddrag så kan haspelrullen vara ett utmärkt alternativ. Då är en storlek i klassen 2500-3000 ett bra allround-alternativ.

Det finns en del egenskaper som är viktiga för haspelrullen vid gäddfiske. Något som jag brukar fokusera på är att hitta en rulle som har en bra slirbroms och som inte är för klen. Slirbromsen på haspelrullar är placerad antingen bak på rullen eller på spolen. Det är mycket en smaksak som avgör vad man föredrar, men generellt sett så föredrar jag när bromsen är placerad på spolen.

För mig är det också viktigt att ha en bra linkapacitet och bra linuppläggning. Jag prioriterar rullar med bra kvalitet och bra garantier och tycker också det är positivt om det är enkelt att serva rullen själv. Jag tittar också på utväxlingen på rullen. Själv har jag olika rullar med olika utväxling, eftersom jag tycker om att ha olika alternativ när jag vill ta hem betet snabbt respektive långsamt.