Tips om billiga flugfiskerullar till enklare fiske

Flugfiske är både roligt och avslappnande för många, men det är också ett nöje som kan vara riktigt dyrt. För att få riktigt bra prylar så får man ofta lägga ned många tusenlappar på sin utrustning. Med en begränsad budget så måste man prioritera lite och när det gäller lättare flugfiske efter till exempel harr, öring, röding och regnbåge så rekommenderar många att man ska prioritera ett bra spö och en bra fiskelina. Jag håller med om den rekommendationen.

Flugfiskerullen har inte en lika viktig funktion vid lättare flugfiske som vid tyngre laxfiske. Om man ska överdriva lite så kan man säga att den i princip bara förvarar linan. Vid harrfiske så sätts bromssystemet sällan på prov.

Om man fiskar med haspelutrustning så är det enkelt att hitta haspelrullar för det enklare fisket som inte kostar mer än några hundralappar. När det gäller flugfiske så är det tyvärr lite svårare, men numera kan man ändå hitta många bra flugrullar för under 1000 kronor.

Okuma Airframe

För några år sedan rekommenderades många att köpa Okuma airstream/airframe för det lättare fisket om man hade en tight budget. Motivet var helt enkelt att flugrullen främst ska förvara fluglinan och att man inte behöver någon mer avanverad rulle. Det är faktiskt den rulle undertecknad hade till mitt första flugfiskeset. Jag kan säga det direkt: det är ingen bra rulle. Det finns massor av flugrullar som är bättre än Okuma airframe, men om ett köp av en Okuma Airframe innebär att man istället kan köpa en riktigt bra fluglina eller kanske istället har råd att köpa både flytlina och sjunklina med en extra spole så kan det faktiskt vara värt att tänka på det. I skrivande stund hittar jag rullen för 229 kronor och det är ett väldigt bra pris. För sådana summor är man inte ens i närheten av vad en extraspole kostar till bättre flugrullar.

Okuma Airframe är tillverkad i grafit och finns i olika storlekar. En nackdel med rullen är att mitt exemplar åtminstone har ett relativt stort glapp mellan spole och hus. Det har hänt att fluglinan några gånger har fastnat där.

Vision Deep

Vision Deep är dyrare än en Okuma Airframe, men det är å andra sidan en bättre rulle på alla sätt och vis. Vision Deep har en djup spole, vilket innebär att man får plats med både fluglinan och mycket backing. Den finns för klasserna #5-6 och #7-8. Det är en riktigt bra allround-rulle för en #5-6 utrustning. Det är enkelt att justera bromsen och det är går även att få tag på extraspolar om man behöver det. Det bästa priset för Vision Deep enligt prisjakt är i skrivande stund 595 kronor och för det priset så är det ett väldigt bra köp.

Ett tips är annars att ta del av Fiskefebers kampanj. För 595 kronor får man 7 nummer av Fiskefeber och en Vision Deep #5-6. Det är ritkigt bra pris, speciellt med tanke på att många återförsäljare säljer Vision Deep för 700-900 kronor.

Om man är villig att lägga ned lite mer pengar på en flugrulle, men ändå hålla sig under tusenlappen så är det värt att titta in Vision Koma, Vision Valu och Vision Kalu. Vision gör riktigt bra flugrullar i prisklassen strax under 1000 kronor. Dessa rullar finns även i flera olika klasser.

Det finns givetvis fler tillverkare som har flugrullar för under tusenlappen. Guideline har till exempel deras Reelmaster LA som ofta kostar kring 900 kronor. Även det är en bra flugrulle som finns i flera klasser.

Sameo Seahawk

Sameo Seahawk är en ny flugrulle för i år. Den kostar i skrivande stund runt 600 kronor och fördelen med den här rullen, bortsett från att det är en snygg flugrulle i aluminium, är att det går att få tag på billiga extraspolar. Det är därför ett utmärkt val till flugfiskerulle om man letar efter en billig och bra rulle i klasserna #3-8. Det är inte så vanligt att man hittar en bra flugfiskerulle tillsammans med en extraspole för under tusenlappen, men Sameo har lyckats få fram det med Seahawk.

Tänk på detta vid val av flugfiskerulle

Fundera på vilken funktion du vill att din flugfiskerulle ska uppfylla. Det kan vara billigast i ett kortsiktigt perspektiv att köpa en Okuma Airframe, men om du istället får en flugrulle som du kan behålla resten av ditt liv så kanske det är värt att spara till en Danielsson istället. Vid det lättare flugfisket så tycker åtminstone jag att man inte behöver ställa lika stora krav på flugfiskerullen. Min rekommendation är att titta på Vision Deep ifall budgeten är begränsad. Vid lite större budget så måste jag säga att jag är väldigt förtjust i Vision Kalu. Det är en svarvad rulle som verkligen är prisvärd och den finns även i ett flertal olika storlekar.