Vision Valu

Vision Valu flugrulleJag fick nyligen hem min beställning av en Vision Valu med en extraspole. Det är en relativt ny modell av flugfiskerullar från Vision och de är väldigt vettigt prissatta. Jag beställde min flugrulle i klass #5-6, men Vision Valu finns även i klasserna #3-4 och #7-8. Jag har ännu inte hunnit testa flugrullen eftersom det fortfarande saknas öppet vatten i mina hemtrakter, men det första intrycket är åtminstone väldigt positivt. Jag fick min rulle + spole för 799 kronor hos min lokala redskapshandlare under en kampanj och till det priset är det onekligen ett fynd. En snabb prisjämförelse visar att Vision Valu finns för mellan 830 – 1000 kronor hos flera webbshoppar i Sverige. På grund av att jag ännu inte har hunnit testa Vision Valu i fiskesituationer så återkommer jag med en recension här när jag har hunnit använda rullen ett tag. Tills vidare nöjer jag mig med att lista lite information om Vision Valu.

Vision Valu finns i färgerna Shadow Green och Cognac Brown i varje storlek. Rullen i klass #3-4 väger 121 gram, medan #5-6 väger 138 gram samtidigt som #7-8 väger 177 gram. Jag fick plats med flytlina i #6 och tillräckligt med 20lb backing till P&T-fisket på min rulle. Enligt uppgifter från Vision så ska #7-8 rullen rymma en #10 Big Daddy-lina och 50 meter 30lb-backing. Det bör med andra ord vara en rulle som även passar utmärkt till det lite mer krävande gäddfisket.

Vision Valu är en gjuten rulle och har ett slutet system. Bromssystemet i Vision Valu består av rostfritt stål och kolfiber och det är väldigt lätt att justera bromsen. Bromsratten för att justera bromsen är tillverkad av plast. Vision Valu är vänstervevad som standard, men i rullen medföljer instruktioner om man vill ändra vevriktning. Det ser ut att vara relativt enkelt att ändra vevriktning om man föredrar att veva med högerhanden.

Vision Valu påseMed Vision Valu medföljer en snygg påse där man kan förvara rullen när man inte använder den. Spontant kan man säga att det finns en hel del likheter mellan Vision Valu och Vision GT som har varit en mycket omtyckt flugfiskerulle. Det är en rulle till ett bra pris som passar flera typer av fiske. Det som saknas är en rulle för det tyngre laxfisket.

Vision Valu med extraspoleNågot som jag gillar med Vision Valu är att det finns billiga extraspolar till rullen. Jag har sett extraspolar för mellan 300-350 kronor, vilket passar utmärkt om man har flera fluglinor. En nackdel med Vision Valu är det skulle kunna vara enklare att byta spole. Jag upplevde det som att jag fick ta i ganska hårt för att få loss spolen, men det är möjligt att det bara är en vanesak i början. Spontant så är det i alla fall en flugrulle som jag kan rekommendera till lättare fiske i klasserna #3-8.